Airiena Yahaya's Blog

me, myself and.. cik erin

Birthday Nenek (part 2) 14 August 2009

Filed under: My family — airienayahaya @ 4:01 am
Nek Mawa diapit oleh 2 org pengapitnya, Nek Lamah (tudung biru) n Nek Busu (tudung putih)

Nek Mawa diapit oleh 2 org pengapitnya, Nek Lamah (tudung biru) n Nek Busu (tudung putih)

Sabtu – 11 Julai. Nama nenek saya Mawa binti Maid, dilahirkan pada 7 Julai 1924. Majlis harijadi nenek dihadiri anak cucu nenek sahaja. Takde jemput org lain. Kerabat Mawa je semua. Tapi dah tentu la tak semua ade.. Ade juga yg tak dapat hadir sbb sibuk, jauh, tak sihat etc.. Maka rugi la sapa yg tak sempat balik tu kan.. Umur nenek sekali je 85 tahun. Hehe.. Tetamu terhormat pada hari itu ialah nenek lamah (adik nenek saya) n nek busu (adik ipar nenek saya).

BBQ

BBQ

Menu utama nasi ayam, bbq ikan, udang, sotong, lemang, rendang, karipap, tapai, buah.. Ape lagi ntah.. Lupe dah.. Sesi bakar makanan2 laut tu dah bermula sejak lepas magrib lagi. Fotografer rasmi, abg din dtg bersama kwn dia yg juga fotografer. Mereka tiba sekitar 8.30 mlm. Mcm biase, kami buat apa yg patut. Anak dara yg baru nak naik semua mekap. Hehe..

Dari kiri : Pak Itam, saya n Pak Busu

Dari kiri : Pak Itam, saya n Pak Busu

Majlis bermula sekitar 9 mlm. Semua kerabat Mawa berkumpul.. Seronok sangat rasa. MC pada hari tersebut ialah Pak Itam saya. Pak itam saya gabra sikit, dia baru bagi salam semua org dah sorak2, feewit2 dia.. Wakakaka.. Saya selaku ajk tak bertauliah jadik tukang teman. Pak itam nak ckp pun susah, ramai sgt peminat dia.. Haha.. Lepas tu pak busu pula beri ucapan, ckp ape yg patut secara ringkas. Baru la majlis terkawal sikit. Kena ade ‘Guru Besar’ baru dorang nak kawal perasaan teruja dorang. Haha..

Kemudian, Nek Mawa dijemput ke pelamin mini, diikuti nenek lamah n nek busu. Mula2 acara potong pulut kuning. Ketika kami ramai2 nyanyi lagu ‘Allah Selamatkan Kamu’, keadaan mula tak terkawal di depan pelamin. Semua berebut2 amik gamba. Dah mcm sesi tayang handphone pun ade. Haha.. Sampai saya kena berdiri atas kerusi utk dpt pandangan yg lebih jelas. Yg kerumun depan nenek tu cucu cicit dia je.. Yg lain2 duduk baik2 je sambil nyanyi..

Birthday cake nenek..

Birthday cake nenek..

Lepas tu, pulut kuning diangkat pindah ke meja buffet. Giliran kek pulak. Disebabkan nenek suka hijau, so saya minta kak nor (kakak sepupu) tempah kek hijau. Kek tu bentuk nombor 85. Cantekkk sgt. Utk sesi potong kek, kami nyanyi lagu paling popular di dunia mengikut versi asal, iaitu dlm bahasa inggeris.. Maka berkumandanglah lagu ‘Happy Birthday to You’.. Hehe.. Kek yg kak chek hadiahkan utk nenek pun potong sekali gak.Lepas potong kek, nenek disuap kek oleh bini razip, iaitu kak ngah saye.. pastu nenek saye suap kek pulak kat nenek lamah n nek busu. Malu2 nenek 2 org tu kena suap kek. Hehe..

Lepas tu sesi yg paling ditunggu2.. MAKAN!!!

Ina n kak ngah ngah makan.. Fuyoo byknye udang..

Ina n kak ngah ngah makan.. Fuyoo byknye udang..

Sambil2 mkn tu, diteruskan juga sesi bergambar bersama birthday girl. Huehue.. Disebabkan pelamin tu kecik je, so gilir2 la bergamba.. Masa ni keadaan dah terkawal dah sbb masing2 sebok makan kan.. Hehe..

Nenek n anak2nya

Nenek n anak2nya

Mula2 skali nenek bergambar bersama anak2nya sahaja.. Nenek dikelilingi mak long, mak ngah, ayah saya, makcik saniah, mak dah, mak teh, pak itam n busu nora.

Nenek dan menantu2 nye

Nenek dan menantu2 nye

Pastu nenek bergamba pula dengan menantu2nya.. Ada mak saya, mak mah, pak long, pakcik madi, pak uda, pak busu, mak itam n pak teh.

Nenek n cucu2 pompuan yg gedik2 belaka

Nenek n cucu2 pompuan yg gedik2 belaka

Pastu nenek bergamba dgn cucu2 perempuan dia yg gojes2 belaka pulak. Ada saya, kak ngah, kak yati, ita, ella, kak nor, oti si ibu mengandung, fatin, fitrah, fatiha, nabila, nurul, leesa n imah. Terserlah kegedikkan masing2. Hehe..

Nenek n cucu2 lelakinya

Nenek n cucu2 lelakinya

Pastu giliran cucu2 lelaki pulak bergamba ngan nenek. Ade abg azmi, abg sham, boy,dhiyah, abg dot, aboi, bob, fikri, farid, aiman n amar. Kebanyakkannye mmg sopan kecuali ade 2 mamat yg berbin kan aji yaye perasan ensem tapi tak. Ekekekeke..

nenek n cucu-menantunya

nenek n cucu-menantunya

Kemudian nenek bergambar pulak dgn cucu menantu dia. Ade abg razip, bon, kak azie, kak murni, kak mala, ika n watie si ibu mengandung. (Kalau saya dah kawen, mesti tunang saya bergamba masa sesi yg ini. Hehe..)

Nenek n The Cicits

Nenek n The Cicits

Akhir sekali, giliran paling takde pangkat la kan.. The Cicits.. Ekekeke.. Ade ridza, azim, ariff, eddy, shasha, ina, ira, aini, ahmad razin, ashiela, azian, azwan, edry, danish comel n alia comot. Maka tamat la sesi bergambar..

Pastu kedua2 fotografer baru la dpt makan.. Penat depa.. Saya tak makan, sbb saya lupa nak makan. Saya bz (konon) agih2kan goodies. Ala.. Muffin n uncang choc n gula2.. Semua org dpt. Takde yg tak dpt. Masa tu, kak saya sorang lagi, kak zira n suami n anak2 dia pun sampai.. Dia lewat sbb ade urusan kerja. Takpe, yg penting sampai..

Aktiviti diteruskan..

mcm2 ekpresi muke ade dlm ini gambo. hahaha..

mcm2 ekpresi muke ade dlm ini gambo. hahaha..

Mula2 games utk kanak2 yg masih sekolah rendah. Acara ape lg.. Rebut kerusi aa.. Hehe.. Acara tersebut berlangsung dgn meriahnya (bising, hiruk-pikuk actuallly..). Top 3 ialah eddy, edry n fikri. Final two fikri n edry, masa mak long budak2 ni (kak azie) membebel x sudah2, mcm dia yg masuk pertandingan. Saya pun senyap2 cuit sikit krim kek dan dgn penuh kasih sayangnya celet sket ke pipi mulus kak azie.. Hahahahaa.. Secepat kilat saya dikejar oleh raksasa azizah (kak azie ni kakak ipar saya). Lama2 saya pun kena.. Ntah bile mase dia sempat amik krim kek saya pun x tau. Haha.. Bela antu raye kot jijah ni. Ekekekeke..

celet kek kat muke die!!

celet kek kat muke die!!

Setau saya yg berkejor kat laman tu saya n raksasa azizah tadi tu je. Tapi bile saye sampai ke ruang majlis, tgk masing2 dah start main selet krim kek. Rupenye nabila pun sama, dia antara individu yg bertanggungjawab gak la.Abis mekap natural i.. Keadaan makin tak terkawal.. Semua kena kek. Masing2 dah ketawa mcm kena sawan. Wakakakakaka… Si Fatin punye gelak.. Huh! Rabak molot.

nur fitrah power rangers

nur fitrah power rangers

Yg kelakornya, nabila muka dah mcm charlie chaplin. Bawah idung mcm ade misai kontot sbb kena krim coklat. Nurul lak mata mcm kena tumbuk, bwh mata dia kena krim coklat. Tudung saya abisss kena kek. Muka jgn ckp aa.. Sampai berguling2 la nak celet kek kat muka azwan (my nephew).

Ella yg kononnya nak lari kena gak, pak itam buat. Pak itam tu nama je bapak sedara, dia pun sama. Haha.. Sape2 yg perasan selamat sememangnya x selamat. Pak itam kerjakan jugak. Hehehe.. Boy, dhiyah semua kena.. Haha..

Oppss lupe nak ckp, sebenarnya acara final rebut kerusi kanak2 tadi dah terbantut. Haha..
Disebabkan lantai dah comot, maka acara rebut kerusi disambung kat laman. Hehe.. Dan setelah tergendala tadi, akhirnya juara dpt gak dicungkil bakatnyee.. Dimenangi oleh fikri, manakala edry terpaksa berpuashati dpt tempat kedua. Hehe..

Ayah saya bergamba bersam pemenang: dari kiri fikri,edry n eddy.

Ayah saya bergamba bersam pemenang: dari kiri fikri,edry n eddy.

Disebabkan dah 11 malam, games lak banyak lagi, so saya n kak yati teruskan ke acara penyampaian hadiah utk rebut kosi tadi. Saje bagi hadiah cepat2 supaya fotografer dpt pulang. Takkan nak suruh tunggu sampai 12 mlm lak.. Tak sampai lak hati ni.. Hehe.. Acara penyampaian hadiah disempurnakan oleh ayah saya yg nampak tampan berkain pelikat. Lepas tu pemenang bergambar dgn hamper masing2. Budak2 ni suka mcm menang hadiah kereta lak. Huehuehue..

Acara diteruskan dgn pelbagai games lagi. Cari harta karun la, ape la.. Yg pasti mengundang keriuhan pada tahap maksima. Nasib baik la umah saya atas bukit, jauh sikit dari umah org. Jiran ade 1 je, tu pun mase tu gi kursus. Hehehe.. Kalo x, mau kitorg didakwa mengganggu ketenteraman awam.

Antara yg kelako, pak itam yg tak sudah2 mengenakan org, akhirnya terkena balik dgn bob (sepupu saya). Bob yg berdendam kerana pipi gebunya dicelet krim, pulang ke rumahnya (dekat je).. Tak lama kemudian, dtg semula, pak itam lak tengah baik punye leka.. Bob pun dari belakang tabur atas kepala pak itam 1 plastik berisi teponggg!! Wakakakakka… Riuh semua org gelakkan pak itam siap tepuk tangan. Hahahaha… Insiden tersebut kebetulan dpt dirakam oleh Nurul yg sebenarnya rakam video budak2 tengah main games. Kah kah kah..

Saya pun ade menang gak, dpt no 3 acara rebut kosi dewasa. Hehe.. Masa tu yg dpt no 2 boy n juara abg sham. Walaupun pada mulanya kemenangan beliau mengundang kontroversi sbb bias, bob kasi can abg dia menang secara tidak adil. Ade ke patut dia matikan suis radio masa diorg tgh pusing keliling kerusi, sambil mata dok perati pastikan abg sham betul2 depan kerusi. Tak aci aa.. Haha.. Sampai kena repeat balik.. Tapi dah tersurat abg sham mmg pemenangnya. Tapi takpe, kali ni adil n diperakui semua. Ekekekeke..

Pastu acara pun tamat.. Malam itu banyak kenangan.. Ada rezeki, lain kali boleh buat lagi.. Terima kasih pada yg sponsor jamuan, kek, lemang, rendang, hadiah tambahan, n sudi beri sumbangan pd saya semasa dlm proses mengumpul dana. Terima kasih juga pada yg datang. Nenek betul2 seronok, jelas terpancar wajah ceria dia. 🙂

comel kan birthday girl?? hehe..

comel kan birthday girl?? hehe..

 

Nenek’s 85th Birthday (Part 1) 13 August 2009

Filed under: My family — airienayahaya @ 11:31 pm

Sebenarnya tarikh lahir nenek 7 Julai, tapi hari Selasa, semua bz, so buat 11 Julai, hari Sabtu. Perancangan utk majlis istimewa ni dah dirancang sejak bulan mei lagi.. Tapi rancang gitu2 je dulu la.. Hujung bulan jun baru confirm balik. Setelah dpt persetujuan, maka saya, busu nora, mak saya, mak mah n kak yati mula atur ape yg patut..

Antara cerita sebelum majlis:

1) 2 minggu sebelum majlis, saya mula memaklum n menjemput semua anak,menantu, cucu, cicit Nenek Mawa. Saya beri butir2 ringkas seperti tarikh, waktu n lokasi majlis. Saya jemput guna SMS je.. Cepat n murah. Hehe..

2) Pastu saya mula order ape yg patut diorder. Memula skali saya contact Kak Marziana, tempah 120 paket muffin. Dlm setiap paket ade 2 biji muffin (cuppucino n blueberry). Kalau sebiji je saya takut nanti adik2 sepupu n anak2 buah saya tak puas mkn.

3) Pastu saya contact Abg Din dari Sweetmoments Team selaku fotografer pada majlis nenek nanti. Saya nak supaya nenek ade album hari jadi dia sendiri, mesti dia happy. Itu la hadiah besday nenek dari saye.
Hehe.. (nenek terharu sgt masa dia dah dpt album tu, suka dia..)

4) Jamuan makan pak busu saya sudi sponsor. Ayah saya lak jamu mkn utk kenduri pada siang harinya. (majlis kitorg 2 sesi dlm 1 hari). Saya memula pening gak pale cari org sponsor kek.. Sbb saya ckp nak kek 2 tingkat, sbb ramai. Akhirnya sepupu2 saya (anak maklong) sudi sponsor. Sedap gile kek.. Ade juga kek choc tajaan kak chek.

5) Hajat nenek, dia nak buat pulut kuning, sambal tumis n telur merah. Pada yg x tau, telur merah ni adat lama, dah rebus celup ke dlm pewarna, so kulit telur tu jadi la kaler merah. Hehe.. Tapi saya tak terlibat masa proses buat telur merah. Eheh..

6) Hari isnin, 5 hari sebelum tibanya majlis nenek, saya bawa nenek gi soping barang2 dia kat Jasin. Beli pulut, telur, barang2 hadiah utk hamper, plastik utk goodies etc. Penuh 1 bonet kereta. Dah mcm nenek nak tunang. Nasib baik takde hantaran je. Haha..

7) Hari Selasa, 4 hari sebelum majlis.. Saya n kak yati mmg dari awal ade plan nak buat games, sekadar utk bersuka ria n buat riuh umah je.. Hehe.. Bila dah buat games, kena la ade hadiah kan.. So, hari tu saya siapkan balut semua skali hamper2 tu. Ade 12 hamper saya buat. Ala, dalam hamper tu ade makanan2 ringan je.. Hehe.. Nak seronok2..

8) Hari rabu, 3 hari sebelum majlis nenek.. Saya dok ngadap tv sambil buat uncang gula2 utk semua org, bukan budak je.. Hehe.. Yela, bukan ramai pun.. Dlm uncang tu ade la gula2 n choc..

9) Hari Khamis, 2 hari sebelum majlis.. Nenek dah mula bukak almari.. Semua baju dia keluarkan. Nak pilih baju mane satu nak pakai. Akhirnya, dia memilih baju kurung merah hati. Saya pula mula buat pelamin mini sebagai tempat nenek potong kek n tempat kami bergambar nanti. Almaklum la.. Mak andam.. Hehe.. Saya tanya nenek, nak buat kaler ape. Dia suruh buat hijau pucuk pisang (dah agak dah pun..mmg favourite color dia).

10) Hari Jumaat, sehari sebelum majlis. Bz day. Tengahari tu saya jemput Ella balik skolah 12 lebih. Pastu hantar dia tuisyen pukul 3, n jemput balik 5 lebih. Lepas tu terus pegi jemput Nurul (adek sepupu) kat hostel dia kat kolej yayasan melaka. Malam tu touch up pelamin sikit, n siapkan benda2 lain. Sedara pun dah ramai balik malam tu.

11) Hari sabtu.. Tibalah harinya.. Pukul 10 pagi tu saya ade appointment dgn customer. Lepas je jumpa customer saya terus jumpa kak marziana utk amik muffin. Pastu terus rushing balik umah sbb tengahari tu ayah saya buat kenduri sikit. Saya sampai umah ngam2 org tengah baca doa. Ramai sedara saya berkumpul, n ade la jemput org surau n jiran terdekat. Kenduri selesai sekitar lepas zohor la.. Lepas tu persiapan utk malam pulak, majlis hari jadi nenek.. =)

Seterusnya sambung part 2.. Huhu..

 

Mom’s birthday 8.8.09 10 August 2009

Filed under: My family — airienayahaya @ 1:22 am
rileks je mak pakai baju kelawar potong kek. hehe..

rileks je mak pakai baju kelawar potong kek. hehe..

Hari sabtu 8 ogos lepas hari jadi mak saya yg ke 53. Disebabkan semua plan dibatalkan, n mak pun bz, maka saya cuma beli kek n nyanyi lagu Happy Birthday dgn ella n nenek je.. Actually nenek x nyanyi pun, dia cuma sengih n tepuk tangan je.. Hahaha.. Mak potong kek pun pakai baju kelawar jek sbb masa tu mak baru lepas mandi n nak bersiap gi mesyuarat agong umno. So pakai je baju kelawar. Yela.. Kang tunggu dia bersiap pakai baju merah putih baju umno tu lagi lama lak kang. Hehehe.. Belasah je le.. Saya beli kek coklat. Iskkk… Sesuai btul dgn plan diet tak seimbang sayeee.. Then saya pun serahkan hadiah yg dikongsi dgn Boy tu.. Handbag.. Sembonia je.. Ikut kemampuan la.. Ikut hati mcm2 lagi nak bagi mak yg lagi special, tapi ape kan daya.. Kewangan terhad.. Tapi mak kata cantik n seperti yg dijangka, dia terus pakai beg baru tu gi mesyuarat agong umno.. Hehehe…

kek bday mak yg ke 53 tahun

kek bday mak yg ke 53 tahun

Saya hantar mak gi meeting tu pastu gi kedai tayar, buat balancing etc.. First time, sebelum ni hal kereta selalunya pakcik Karos yg setelkan, saya tau bawak je.. Huhu.. Tunggu mak abis meeting 3 jam setengah. Adehh.. Balik umah dah maghrib.

Malam tu pulak pukul 9 gi umah pakcik Karos, dia wat kenduri nak sambut puasa. Makan sate aa mlm tu.. Siang bantai kek, malamnye sate.. Perghhh… Boom boom pow..

Ahad 9 Ogos.. dlm 9 pagi kami dah gerak ke umah Busu Nora di Sungai Buloh. Ada kenduri, pak usu nak gi umrah. Breakfast kat highway je.. Benti makan kat hentian Seremban. Adeh.. Bakso yg ala kadar.. Iskk.. Sedap lagi mee hailam kat pinggan org lain..
Pastu teruskan perjalanan. Disebabkan nyanyi2 dalam kereta, so x la boring sgt.. Ngee..

Sampai umah busu dlm 12 tgh. Err.. Kul 1 makan lagi.. Nasi kukus, nasi je dah best. Lauk daging kurma, ayam masak merah, nenes n ikan masin msk lemak, sayur n byk gile kuih, muffin,buah etc. Ade bubur kcg durian gak, tp saya x mkn. Pastu lepak2, dlm 4 ptg gerak balik ke umah. Humangihh.. Lenguh badan.

Kami juga dpt berita kami dpt ahli keluarga baru 11.30 pagi tadi.. Tak sabar nak tgk anak sepupu saya, Bob. Dpt baby boy. Congratulation to Bob n his wife, Watie. Nenek tak sabar2 nak tgk cicit baru dia. Hehehe.. Bulan ni nenek akan dpt 2 cicit. Sorang dah lahir, tunggu sorang lagi pulak.. Tungguuu… Hehehe…

 

Hello world! 6 August 2009

Filed under: My family — airienayahaya @ 4:48 pm

Hmm.. Tomorrow is my mom’s birthday.. But she’s quite bz la 2moro.. I oredi tempah a cake for her. N i share money with my bro, Boy, tong-tong la beli hadiah. Dah beli dah pun semalam.. Huhu..

Actually dah plan nak pergi Sagil ahad ni.. Saje la.. Dah lama x pergi Sagil. Dulu kecik2 salu gak pegi. Oppsss.. Pada yg x tau, Sagil ialah tempat mandi air terjun, terletak x jauh dari Tangkak.. But, something coming up, so terpaksa la cancel.

Apa yg penting.. Nnt sabtu mkn kek.. Huahuahua.. Patut la aku so gebusss.. Ekekeke..